Dompes – kuća kruha i duha

03/17/2020 - 21:54

Naš cilj je pomoći studentima i njihovim roditeljima u ovim teškim vremenima, olakšati im brigu oko smještaja i najma sobe, a cijeli projekt učiniti samoodrživim.

Projekt hercegovačkih franjevaca

Ovaj hvale vrijedan projekt je ideja hercegovačkih franjevaca kako bi pomogli studentima i njihovim roditeljima. Uvidjevši potrebu za pomoći, probleme oko smještaja i pronalaska istog, krenuli smo u realizaciju ovog projekta krajem 2015. godine. Uz Božju pomoć, vrijedne ruke svih koji su sudjelovali, te pomoć naših donatora, Dompes je zaživio 2017. godine kada su u njega uselili prvi studenti. Marljive ruke naših franjevaca, naših volontera i naših donatora svakodnevno osiguravaju najviši standard studentskog smještaja. Trenutno u domu boravi više od 50 studenata, a naš cilj je proširiti kapacitet doma kako bi otvorili vrata još većem broju studenata. Uz aktualne radove i proširenje te moderniziranje kompleksa, trudimo se osigurati vam najbolje uvjete za vrijeme studiranja. Ovaj projekt je usmjeren upravo na vas, mlade koji ste naša budućnost. Pozivamo vas da se pridružite našoj zajednici punoj dobrog duha, u kojoj ćete imati smještaj, ali i ruku podrške i prijateljstva, te mjesto za odmor, učenje i druženje.

Naš cilj - zajednički prema naprijed!

Cilj Dompesa nije samo ponuditi smještaj studentima, nego i aktivno raditi na njihovu odgoju. Kroz ugodan razgovor voditelj projekta, fra Iko Skoko, rekao nam je sljedeće:

„Studiranje je usko povezano s odgojem. Nema pravog obrazovanja bez pravog odgoja. Tko ulaže u odgoj i obrazovanje mladih ulaže u budućnost svoga naroda.“ - Fra Iko Skoko

Kako sam Fra Iko kaže, studente ne želi teretiti ni po kojem osnovu, osim djela režija koji oni moraju platiti, a koji je trenutno manji od 100 KM. Ali, kako bi projekt zaživio i postao samoodrživ, te kao takav i dalje primao studente i olakšavao im studij u Mostaru, odlučili smo iznajmljivati svoje sobe turistima, te bilo kojoj drugoj skupini kroz cijelu godinu. Naravno, od toga novca bi se financirao daljnji rad Dompesa pod čijim rukovodstvom radi restoran (pučka kuhinja), Studentski dom te centar za dijalog.

Dompes nije samo studentski dom, nego zajednica!

Kako smo naveli ranije, trenutno u Dompesu boravi više od 50 student, kojima je svako jutro omogućen doručak pripremljen u našoj pučkoj kuhinji. Kuhinja radi i na principu dostave hrane, za stare i nemoćne osobe, odnosno potrebite koji sebi sami ne mogu priuštiti obrok. Na ovu ideju došli smo kroz razgovor sa socijalnim službama grada, gdje smo uvidjeli potrebu za dostavom hrane onima koji fizički nisu sposobni doći do gradske pučke kuhinje. To se osobito odnosi na one koji žive u okolici grada Mostar. Trenutno se obilazi dio potrebitih kojima se hrana dostavlja jednom tjedno, a kada projekt zaživi u potpunosti i postane samoodrživ plan je da se broj korisnika poveća te da se hrana dostavlja više puta tjedno.


Najnoviji član, naše Dompes obitelji je "centar za dijalog", koji je počeo s radom 2019. godine. Centar za dijalog organizira razne tribine, susrete i tečajeve na temu dijaloga, a kako sam fra Iko kaže:

Inspiracija su evanđelja i život sv. Franje

Naravno, sve ovo što smo ostvarili ne bi bilo moguće bez naših donatora. Jer Dompes nisu sobe, kuhinja, niti centar za dijalog. Dompes ste svi vi koji ste nam pomogli da ovaj projekt zaživi i uspješno pomaže čitavoj zajednici. Ovim putem se od srca svima zahvaljujemo!